Arquitectura

Quins són els secrets de l’arquitectura de Santa Maria del Mar?

L’arquitectura gòtica catalana del segle XIV té una forta personalitat palesa en la sòbria horitzontalitat dels edificis. Pot dir-se que l’arquitectura de Santa Maria del Mar de Barcelona és l’exponent més clar d’aquesta arquitectura i un dels millors exemples del gòtic català que podem trobar a Barcelona al llarg del segle XIV.

Les naus laterals mesuren la meitat de la llum de la central i amb això es demostra que la composició geomètrica del projecte es basà en el sistema conegut a l’Edat Mitjana per “ad quadratum” en un dels exemples més significatius de tota la història del gòtic i la seva arquitectura. La sensació que provoca contemplar el temple és de lleugeresa i agilitat. Això ho produeixen les 16 columnes octogonals de 1,60 metres de gruix que podem contemplar just entrem a Santa Maria del Mar. Dels seus capitells arrenquen els arcs creuats que enllacen els 13,2 metres d’amplada que té la nau central.

Afegint-hi la girola, la llargada de la basílica és de 80 metres (equivalents a 100 peus). L’amplada és de 33 metres –suma de la nau central, les laterals i les naus de les capelles–. Per això, tenint en compte que l’alçada de la nau central també és de 33 metres, el disseny arquitectònic, mirat de front, s’encabeix dins una circumferència perfecta.

Les claus de volta de Santa Maria del Mar.

Foren construïdes començant pel presbiteri i restaurades i acolorides entre 1971 y 1985.

 

clau-de-volta-naixement

Exemple de l’arquitectura de Santa Maria del Mar de Barcelona i representació de La Coronació de la Mare de Déu.

La Coronació de la Mare de Déu.

 

clau-de-volta-naixement- arquitectura

Exemple de l’arquitectura de Santa Maria del Mar de Barcelona i representació del Naixement.

El Naixement.

 

1336. AlfonsIIIelBenigne

Exemple de l’arquitectura de Santa Maria del Mar de Barcelona i representació del El rei Alfons (pare de Pere IV) a cavall.

El rei Alfons (pare de Pere IV) a cavall.