Presentació del projecte de «Barcino Sacra»

«Barcino Sacra»: un projecte que pretén fer més accessible el patrimoni de l’Església.

Aquest migdia s’ha presentat en roda de premsa «Barcino Sacra», un projecte cultural de l’Arquebisbat de Barcelona, en col·laboració amb Turisme de Barcelona, que pretén fer més accessible a tothom el patrimoni de l’Església, explicant-lo de manera raonada i global en totes les seves dimensions.

L’acte de presentació, celebrat al Palau episcopal de Barcelona, ha estat presidit pel cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, i ha comptat amb la participació del president del consorci de Turisme de Barcelona, Eduard Torres i Mn. Josep Maria Turull, director del Secretariat diocesà de turisme i comissionat de «Barcino Sacra», de l’Arquebisbat de Barcelona.

Una de les primeres iniciatives que s’han presentat ha estat la «Barcino Sacra Card», una entrada conjunta a una selecció del patrimoni eclesiàstic de l’Arquebisbat de Barcelona accessible per a la visita cultural. En aquest primer moment els vuit espais visitables -i que s’aniran ampliant- són: l’antic Monestir de Sant Pau del Camp, joia romànica; la basílica de Santa Maria del Pi, entrada a la ciutat romana; l’oratori de Sant Felip Neri, una perla barroca; la S.E. catedral Basílica Metropolitana de Barcelona, la seu de la ciutat comtal; la Casa de l’Almoina, l’edifici de caritat de la Catedral; la basílica de Santa Maria del Mar, un edifici gòtic paradigmàtic; l’antic monestir de Sant Pere de les Puel·les, mil dos-cents anys d’història, i el temple expiatori del Sagrat Cor del Tibidabo, la talaia de la ciutat.

"Avui presentem l’embrió d’un projecte que podrà créixer amb nous espais de turisme religiós arreu de l’Arxidiòcesi de Barcelona", ha explicat Eduard Torres. Per la seva part, el cardenal Omella ha valorat positivament la col·laboració institucional entre Turisme de Barcelona i l’Arquebisbat «com un exemple de treball compartit».

Sobre «Barcino Sacra»

Es tracta d’un projecte que pretén fer emergir els valors i la finalitat propis del patrimoni, de manera pedagògica, per afavorir tant el creixement personal com l’intel·lectual i l’espiritual del qui s’hi acosta. Vetlla per la preservació i la conservació del patrimoni cultural diocesà, de manera solidària i augmentant alhora l’oferta cultural de la ciutat.

En suma, «Barcino Sacra» és un projecte conjunt del Secretariat diocesà de patrimoni cultural i del Secretariat diocesà de turisme, peregrinacions i santuaris, en coordinació amb les diverses esglésies que hi estan incloses, i en col·laboració amb Turisme de Barcelona.

L’horari de visita s’ha homogeneïtzat de 10 h a 18 h, de dilluns a dissabte, i, en alguns casos, també diumenge. El preu de la «Barcino Sacra Card» per a adults general és de 47 €, per a estudiants de 16 a 25 anys és de 42 €, i per a infants de 3 a 15 anys de 17 €.

Sobre l'Església Arxidiocesana de Barcelona

La presència de l'Església a Barcelona es remunta a l'edat antiga. Actualment, l’obra pastoral de l’Església Arxidiocesana de Barcelona comprèn tota la regió metropolitana de la capital catalana, que té prop de 3 milions d'habitants. El cardenal Joan Josep Omella és l'Arquebisbe Metropolità de Barcelona, amb dues diòcesis sufragànies, que són Terrassa i Sant Feliu de Llobregat. El cardenal Omella és president de la Conferència Episcopal Espanyola des de març de 2020.

Barcelona Barcino Sacra Patrimoni