Patrimoni artístic



Vitralls, escultures, imatges devocionals... Santa Maria del Mar és plena d’obres artístiques que contribueixen, amb la seva bellesa i valor patrimonial, a fer de la visita al temple una experiència excepcional.

L’espai museístic de les tribunes

Elevades rere l’altar major de Santa Maria del Mar es troben les tribunes, recentment obertes al públic després d’una restauració que ha permès recuperar-ne l’esplendor. A banda de les vistes privilegiades que ens ofereix sobre l’interior del temple, s’hi poden observar restes pictòriques de gran valor i s’hi exposen importants obres d’art. Destaquen els estípits de l’antic retaule barroc desaparegut després de l’incendi de la Guerra Civil i els vitralls que representen l’Ascensió de Crist i el Lavatori dels Apòstols, un dels darrers fragments d’època fundacional de la basílica i un dels millors conjunts d’art del vitrall de Barcelona.


Els vitralls i la rosassa principal

La gran majoria dels vitralls de Santa Maria del Mar van desaparèixer sota les flames de l’incendi de 1936, però el del Judici Final (1474) o el del Pentecostés i el Sant Sopar (1711) han sobreviscut fins a l’actualitat. Destaca també la rosassa principal, dedicada a la Coronació de Maria i una de les icones del temple, que va haver de ser reconstruïda després que un terratrèmol n’esfondrés l’original l’any 1428. Des de les cobertes encara s’aprecien les esquerdes que hi va deixar el terratrèmol.


Les claus de volta

Les espectaculars claus de volta de la nau central, vinculades en la major part a episodis de la vida de la Mare de Déu, completen la iconografia de la rosassa principal i confereixen al temple un toc de color molt especial. Tot i que es van repintar després dels efectes devastadors de l’incendi de la Guerra Civil, aquí i a altres espais del temple s’hi han trobat restes de policromia que podrien indicar que l’església va estar decorada a nivell pictòric en el moment de la seva construcció. Tot un espectacle pels sentits!


La Capella de Sant Ignasi de Loiola

La recent reforma de la Capella de Sant Ignasi de Loiola a Santa Maria del Mar ofereix un espai de contemplació al mateix lloc on Sant Ignasi, durant la seva estada més llarga a Barcelona (entre 1524 i 1526), demanava almoina per després repartir-la entre els més necessitats. A la capella s’hi troba l’escultura de Sant Ignasi, obra de Lau Feliu Maspons, un petit altar i dues imatges devocionals de la Creu de Tort de Manresa i la Mara de Déu d’Arantzazu relacionades amb l’experiència espiritual del sant.


L’orgue

L’orgue de Santa Maria del Mar va ser construït originàriament per al Convent dels Trinitaris de Vic. L’estil del moble i la seva decoració corresponen a la segona meitat del segle XVIII, per bé que, fins avui, no s’ha aconseguit trobar cap dada sobre la data de la seva construcció i el nom del seu autor. Després d’una complexa restauració als anys 80, l’orgue va ser instal·lat a la basílica com a substitut del que va desaparèixer en l’incendi de la Guerra Civil. Sens dubte, ens trobem davant d’un exemplar de gran valor donat que avui dia són molt pocs els exemplars d’orgues antics que es conserven a Catalunya.